[ÚLTIMAS CRÍTICAS] [DRAGSTER-WAVE.BLOGSPOT.COM.AR]

sábado, 8 de junio de 2024

CRÍTICA CODE GEASS: LELOUCH OF THE REBELLION (2006-2008), PER ALBERT GRAELLS

SISTEMA DE CALIFICACIÓN: ☆ MALA BUENA MUY BUENA EXCELENTE

"Code Geass: Lelouch of the Rebellion" és una sèrie anime que ha deixat una marca indeleble al món de l'animació japonesa, amb les seves dues temporades emeses entre 2006 i 2008 sota la direcció de Goro Taniguchi ("Planetes"). Aquest anime es destaca per la seva narrativa complexa, personatges profunds i un enfocament audaç en temes polítics i morals.

Un dels punts més notables de Code Geass és la seva narrativa intrincada i captivadora. La història segueix Lelouch vi Britannia, un príncep exiliat de l'Imperi de Britannia que adquireix un poder especial conegut com Geass, el qual li permet controlar la voluntat de les persones. Aquest poder, combinat amb el seu intel·lecte estratègic, li permet liderar una rebel·lió contra el règim opressiu de Britània. La sèrie es distingeix per la seva habilitat per entrellaçar elements de distòpia, mecha, drama i intriga política en una trama cohesiva i emocionant. Cada episodi és ple de girs inesperats, conspiracions i batalles intenses que mantenen l'espectador atent a la pantalla durant tota la sèrie, encara que hi hagi un parell de capítols de farciment.
 

Els personatges de Code Geass estan molt ben desenvolupats, i la seva evolució al llarg de les dues temporades és una de les raons principals per les quals aquesta sèrie anime és tan memorable. Lelouch Lamperouge, per exemple, és un complex protagonista antiheroic, un Eren Jaeger de manual, les decisions del qual oscil·len entre la justícia i la venjança personal. Al llarg dels episodis, Lelouch evoluciona de ser un jove príncep exiliat a un líder revolucionari, tot per crear un món on la seva invident germana Nunnally pugui viure en pau. Aquesta motivació l'humanitza i afegeix una capa d'empatia a les seves sovint qüestionables tàctiques que el porten a enfrontar-se amb ell mateix en constants dilemes morals, lluitant entre els desitjos de venjança i el seu amor per la seva germana i amics. El seu ús del Geass, un poder que li permet controlar els altres, posa en dubte els seus principis ètics. Al llarg de la sèrie, Lelouch s'enfronta a les conseqüències de les seves accions, cosa que el porta a una comprensió més profunda del seu paper i responsabilitats. El seu sacrifici final és un testimoni del seu creixement i del seu desig de redempció.

Suzaku Kururugi és el contrapunt de Lelouch, tot i ser el seu amic de la infància. Busca reformar l'Imperi de Britannia des de dins, creient en el canvi a través de mitjans pacífics i legals, cosa que contrasta directament amb els mètodes revolucionaris de Lelouch. Però el seu idealisme s'enfronta a la corrupció i la violència del règim, cosa que el porta a caure en la "ideologia cínica", en què un subjecte és conscient de la fal·làcia de la ideologia dominant, però continua actuant d'acord amb aquesta.
 

Suzaku representa aquest cinisme, ja que encara que és conscient de les fal·làcies de Britannia, segueix lluitant per ella, en una creença de reforma que necessita per mantenir-se assenyat en la seva lluita interna entre el seu desig de justícia i el seu sentiment de culpa per la mort del seu pare . El seu viatge, el de canvi i redempció, és paral·lel al de Lelouch, però amb una perspectiva diferent sobre la moralitat i la justícia.

Rolo Lamperouge és un altre personatge molt destacable, amb una profunda necessitat d'afecte i pertinença. És un espia de Britannia amb el poder del Geass per aturar el temps en una àrea limitada. Les seves accions estan motivades pel desig de ser acceptat i estimat per Lelouch. La seva lleialtat a Lelouch, malgrat els seus orígens, afegeix una dimensió tràgica al seu personatge, i marca la seva evolució culminant en un sacrifici on afirmar la seva existència i el seu valor en un desesperat intent d'escapar de l'alienació que ha marcat la seva vida .
 

Code Geass aborda temes com el poder, la justícia, la rebel·lió i la responsabilitat. La sèrie qüestiona constantment les línies entre el bé i el mal, i presenta dilemes ètics que obliguen tant els personatges com els espectadors a reflexionar sobre la naturalesa del poder i les conseqüències de les accions. Lelouch, a la recerca de crear un món millor per a la seva germana, s'enfronta a decisions morals difícils i sovint contradictòries, cosa que posa en dubte si els fins justifiquen els mitjans. Per dur a terme la seva utopia, crea una icona, Zero, la relació de la qual amb els seus seguidors acaba en una "col·lectivitat fantasmàtica". Els seguidors de Zero projecten els seus desitjos i esperances en ell, veient-ho com un salvador que pot complir les seves aspiracions. Aquesta projecció és una forma de fetitxisme ideològic, on la figura del líder encarna els somnis col·lectius. Aquestes exploracions són una de les raons per les quals "Code Geass" ressona a una audiència adulta i madura.

El disseny visual de Code Geass és una altra de les seves grans virtuts. L´animació és d´alta qualitat, amb escenes d´acció dinàmiques i ben coreografiades. Els dissenys de personatges són distintius i estèticament agradables, contribuint a la identitat visual única de la sèrie.
 

La música a "Code Geass", composta per Kotaro Nakagawa ("Planetes") i Hitomi Kuroishi ("Last Exile"), és emotiva i poderosa, i no només acompanya la sèrie sinó que també l'eleva a un altre nivell, complementant perfectament les escenes de drama i acció, capturant la intensitat de les batalles, la desesperació dels moments més foscos i l'esperança als instants més lluminosos.

Entre altres temes, destaquen "Continued Story", una melodia malenconiosa però esperançadora que reflecteix perfectament els sacrificis i les aspiracions dels personatges, i "Madder Sky", el ritme accelerat del qual i tons dramàtics subratllen la urgència i el catàrtic de la situació.
 

Els temes d'obertura i tancament, com Colors de FLOW i World End d'Ash Like Snow, són memorables, convertint-se en icònics, i han deixat una empremta perdurable en la cultura pop de l'anime.

En conclusió, "Code Geass: Lelouch of the Rebellion" és una obra mestra de l'anime que destaca per la seva narrativa intrincada, personatges detalladament construïts i ben desenvolupats, exploració de temes profunds i qualitat visual i sonora. Les dues temporades de la sèrie ofereixen una experiència completa i satisfactòria que segueix ressonant en els fans de tot el món, consolidant el seu estatus com a una de les millors sèries de l'anime.

La meva classificació és: